Annonce

Annonce

Indsamlet plastikaffald

Plastic Change har lavet en undersøgelse, som viser, at plastikaffaldet i den danske natur først og fremmest er fødevareemballager og rygeraffald, herunder særligt cigaretfiltre, slikpapir og plastikkrus. Foto: Plastic Change

Store mængder fødevareemballage ender i naturen

Hovedparten af plastikaffaldet i naturen stammer fra drikkevareproducenter og tobaksindustrien, viser ny undersøgelse fra miljøorganisationen Plastic Change.

Der er stadig et stykke vej før føde- og drikkevareproducenterne kan hæve den grønne fane, når det handler om at have styr på affaldet fra deres produkter. Alt for meget plastikemballage havner stadig i naturen.

Det fremgår af en en ny dansk undersøgelse, der identificerer de ti producenter, hvis plastikemballager og produkter som hyppigst bliver fundet i den danske natur. Det er miljøorganisationen, Plastic Change, der sammen med en række frivillige fra hele landet, har udført et såkaldt producent-tjek for at finde ud af, hvilke producenter og hvilke plastikprodukter der forurener mest i Danmark.

Undersøgelsen viser, at det særligt er producenter af cigaretter, slik og fødevarer, som dominerer listen. De største forureningssyndere i den danske natur er British American Tobacco, Royal Unibrew og Carlsberg Group.

”Ansvaret for plastikforureningen kan ikke blot placeres på individet eller lokalsamfund, hvilket ofte er tilfældet. Særligt ikke når disse produkter og emballager ikke har været ordentligt gennemtænkt til at begynde med. I den cirkulære økonomi, som vi er i gang med at omstille til, følger ansvaret nemlig hele vejen rundt i det cirkulære system,” siger Anne Aittomaki, strategisk direktør i Plastic Change i en pressemeddelelse.

Affaldet til producent-tjek 2021 er indsamlet og registreret i forbindelse med årets World Cleanup Day den 18. september. Indsamlingen foregik på ni forskellige lokationer på tværs af Danmark - blandt andet i København og Aarhus. Undersøgelsen viser, at plastikaffaldet i den danske natur først og fremmest er fødevareemballager og rygeraffald, herunder særligt cigaretfiltre, slikpapir og plastikkrus.

Nogenlunde samme billede tegner sig i udlandet fremgår det af den globale producent-tjek rapport (Brand Audit Report), som den internationale miljøbevægelse Break Free From Plastic står bag. Rapportens resultater er baseret på data indsamlet af ca.11.000 frivillige, som har udført 440 undersøgelser i 45 lande på tværs af seks kontinenter.

Plastic Change er koordinator for det danske producent-tjek, og de indsamlede data fra Danmark indgår også i den globale rapport.

De fem mest største forureningssyndere

Det er andet år i træk, at undersøgelsen finder sted i Danmark, og der er både gengangere og et par nye navne på listen.

Top 5 plastikforurenere i Danmark 2021:

  1. British American Tobacco 
  2. Royal Unibrew A/S 
  3. Carlsberg Group 
  4. Mondelez International 
  5. Philip Morris International 

Top 5 plastikforurenere globalt 2021:

  1. Coca Cola Company 
  2. Pepsico
  3. Unilever
  4. Nestlé
  5. Proctor & Gamble 

Flere artikler fra samme sektion

Bælgfrugternes utopia ligger i Holstebro

På Cafe Utopia i Holstebro æder bælgfrugterne sig mere og mere ind på menukortet og ind i dagligdagen for de 30 ansatte, hvoraf de fleste er psykisk sårbare. Her balancerer kokken og ildsjælen Mette Nygaard Nielsen med udviklingen af sunde og klimavenlige retter tilberedt helt fra bunden, som også de sårbare medarbejdere kan håndtere. Og bælgfrugterne kan faktisk hjælpe til at give enkle og overskuelige anretninger.

28-03-2024 8 minutter

Miljøstyrelsen finder pesticidrester fra konventionel kartoffeldyrkning i grundvandet

Miljøstyrelsen har i prøver fra sidste år fundet stoffet DMSA i grundvandet. DTU kan ikke udelukke, at midlet skader arveanlægget og har nævnt, at der ikke findes data til en egentlig risikovurdering for sundhed.

20-03-2024 2 minutter Pesticider

Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening anker greenwashing-dom mod Danish Crown til Højesteret

Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen mener, at afgørelsen i Vestre Landsret om Danish Crowns markedsføring af "klimakontrollerede" grise efterlader for mange spørgsmål om, hvor grænsen går, når virksomheder markedsfører sig som grønne.

20-03-2024 4 minutter Forbrug,   Klima,   Grise